Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Κρύο καιρός για...παρέα

Με τα πρώτα κρύα σπεύδουμε να μαγειρέψουμε ζεστά και λαχταριστά φαγητάκια, κρεμώδη και λιπαρά γλυκάκια.

Έτσι κι εγώ θα σας παρουσιάσω σήμερα μια προσπάθεια μου να φτιάξω την ανεπανάληπτη, γαλατόπιτα της μαμάς μου, παραδοσιακή συνταγή της Θεσσαλίας!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ:
  • 400γρ αλεύρι
  • μισό ποτήρι χλιαρό νερό
  • λίγο ξύδι
  • λίγο λάδι
Ζυμώνουμε ή ανακατεύουμε στο μίξερ μέχρι να γίνει το μείγμα μια μπάλα που δεν κολλάει, αφήνουμε να φουσκώσει 20'

Πάντα παρέα με την πιο πολύτιμη βοηθό!


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ:
  • 1λτ γάλα
  • 200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 και μισή κούπα ζάχαρη (αναλόγως πόσο γλυκιά την θέλουμε!)
  • 2 αυγά
  • κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε θερμοκρασία δωματίου
Προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο
Ανακατεύουμε πολύ καλά να μην κάνει σβώλους (και με το χέρι αν χρειαστεί)

Βάζουμε το σκεύος στο μάτι στα 7/9 και ανακατεύουμε συνέχεια γιατί "πιάνει" εύκολα
Μόλις αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε και την ζάχαρη και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη
Αποσύρουμε από το μάτι

Πλάθουμε την ζύμη σε 1 μεγάλο, χονδρο φύλλο και στρώνουμε στο ταψί



Βουτυρώνουμε αλευρώνουμε ένα ταψί
Ρίχνουμε την ζεστή κρέμα πάνω από το φύλλο, στο ταψί



Το φύλλο πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το ταψί ώστε να γίνει στο τέλος και το χαρακτηριστκό γύρισμα


Χτυπάμε τα 2 αυγά περιχύνουμε την κρέμα
Πασπαλίζουμε με αλεσμένη κανέλα


Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο
Ψήνουμε στους 170ºC σε θερμό αέρα για 45'-50' μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί η ζύμη...

      

Τρώγεται ζεστή απευθείας μέσα από το ταψί!!


 Να έχετε ένα δημιουργικό σαββατοκύριακο παρέα με αγαπημένα πρόσωπα
και ζεστή γαλατόπιτα!

9 σχόλια:

  1. Πω πω κολασμένη φαίνεται!!! Να είχα ένα κομμάτι τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου αρεσει ο τροπος που σερβιρεται χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται υπέροχη!!!
    Αν παραλείψω τα αυγά (με πειράζουν) θα γίνει καλή?
    Ελπίζω ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται μια κρούστα από πάνω οπότε μπορείς να την αφαιρέσεις ολόκληρη μετά το ψήσιμο. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο να γίνει αυτή η κρούστα για να μην καεί η κρέμα!

      Διαγραφή
  4. φοβερό γλυκάκι, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να το δοκιμάσεις, δεν θα χάσεις τρώγεται σαν επιδόρπιο αλλά και σαν...κυρίως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή